سوال: آیا از میان علمای اهل سنت و نیز وهابیت، مطلبی در خصوص جواز توسل آمده است؟
پاسخ: بله موارد متعددی وجود دارد که در چند مقاله پیشین، مصادیقی از آن را ذکر کردیم. اینک و در این بخش، چند مورد دیگر را می آوریم و ان شاء الله پرونده بحث اعترافات عالمان سنی را با این مقاله کوتاه خواهیم بست و از مقاله بعدی به مساله دیگری خواهیم پرداخت.
زینی دحلان مفتی مکه مکرمه می گوید هر کس آثار گذشتگان را تتبع نماید، و دعاها و اوراد آنان را مورد مطالعه قرار دهد، موارد زیادی از توسل آنان به انبیاء و صالحان را خواهد یافت. الدرر السنیة فی الرد علی الوهابیة، ص 31.
ابن حِبّان در کتاب خود الثقات می گوید بارها به زیارت قبر علی بن موسی الرضا (ع) رفتم و در مدتی که در طوس بودم، هر وقت مشکلی بر من عارض می شد، به زیارت قبر آن حضرت می رفتم و از خداوند می خواستم که مشکلم را برطرف کند و الحمد لله مشکلم برطرف می شد. الثقات، ج8، ص 456
سید حسن سقاف می گوید: توسل به رسول اکرم (ص) و طلب شفاعت از آن حضرت به ویژه در اوقات گرفتاری از مستحبات موکد می باشد و سیره علما و دانشمندان عالی قدر، مردان الهی، بزرگان حدیث شناس و پیشوایان گذشته بر این روش جریان داشته است. فیض القدیر، ج2، ص135.
ابن کثیر از ابن تیمیه نقل می کند که در محفلی گفت: استغاثه و فریاد خواهی فقط به خداوند جایز است و استغاثه به رسول اکرم (ص) صحیح نیست، ولی می شود به پیامبر گرامی متوسل شد و از حضرت طلب شفاعت نمود. البدایة والنهایة، ج14.
ابو علی خلال، شیخ حنابله، می گوید: هرگاه مشکلی بر من عارض شود، قبر موسی بن جعفر (ع) را زیارت می کنم و به ایشان متوسل می شوم و خداوند مشکل مرا آسان می کند. تاریخ بغداد، ج1، ص120.
محمد بن ادریس شافعی به قبر ابو حنیفه و احمد بن حنبل به قبر شافعی متوسل می شد. مناقب ابی حنیفه، ج2، ص199.
( در نگارش این مقاله، از برخی مطالب سایت موسسه تحقیقاتی ولیعصر عج استفاده شده است )
- يكشنبه ۲۷ اسفند ۹۶
- ۲۳:۰۴
- ۹۱۲
- ۰