نزاریه پرجمعیتترین شاخه از مذهب شیعه اسماعیلیه هستند و بیش از دو سوم اسماعیلیان را تشکیل میدهند. اسماعیلیه دومین فرقه بزرگ در تشیع، پس از شیعه دوازدهامامی است.
نزاریها در ترتیب امامها با مستعلیها مشترک هستند؛ و ۹ خلیفه اول فاطمی را بهعنوان امام میپذیرند؛ اما در جانشینی مستنصر با مستعلی اختلاف نظر دارند. جاشین المستنصر بنابر حکم آشکار خود او، پسر بزرگش نزار بود، اما امیر سپاه مصر که به مستعلی - پسر دیگر خلیفه - ارادت داشت، وی را به خلافت نشاند و او را امام مخصوص خواند. البته چون این قول، حکم آشکار خلیفه پیشین نبود نمیتوانست تمام اسماعیلیه را راضی و خشنود کند.
با آن که خلافت فاطمی در نسل مستعلی ادامه پیدا کرد؛ اما از آن پس فاطمیان در مصر دچار هرج و مرج شدند و در شام و ایران نیز با انشعاب مواجه گشتند. حسن صباح که در عهد حیات المستنصر برای نشر دعوت به ایران آمده بود ۴۷۳ (قمری)/۱۰۸۰ (میلادی) به هواداری از نزاریه - به پا خاست به طوری که چند سال بعد، پس از دستیابی به قلعه الموت ۴۸۳ (قمری)/۱۰۹۰ (میلادی)، آن جا را پایگاهی استوار برای رهبری دعوت اسماعیلیه کرد.
پس از حسن صباح، هفت تن به عنوان روسای الموت فرمان راندند؛ که برای اسماعیلیان نزاری، امام دانسته میشدند. آخرین ایشان، امام رکن الدین خورشاه بود که در سال ۱۲۵۶، هولاکو خان به الموت حمله کرد و دستور به قتل امام اسماعیلیان داد.
نزاریه تنها فرقه اسماعیلیهاست که امروزه امام حاضر دارد که کریم آقاخان میباشد.
شمار شیعیان اسماعیلی 12 تا 15 میلیون نفر در 25 کشور
عمدتا در هند، پاکستان، شرق آفریقا، آسیای میانه و همچنین در سوریه، ایران و افغانستان
است.
- دوشنبه ۷ بهمن ۹۲
- ۰۹:۵۸
- ۱۹۹۴
- ۰